2013

Mede mogelijk gemaakt door

Bevrijdingsfestival Het Vrije Westen 2013

​

In 2013 zullen voor de eerste keer het Bevrijdingspodium (voorheen op de Dam) en festival Het Vrije Westen samengevoegd worden tot een groot gratis bevrijdingsfeest in het Westerpark.

Het Vrije Westen maakt op zondag 5 mei 2013 een grote sprong. Het hele Westerpark zal gebruikt worden om een afwisselend programma voor jong en oud te presenteren, waarin samenwerkingen met vele diverse partijen zijn aangegaan. Op zondag 5 mei zijn er van 11.00 tot 23.00 zeven podia met bands, dj's en schrijvers in Amsterdam West, maar ook workshops, alternatieve keukens, kinderactiviteiten, een cateringplein en een grote markt. 

​

Allereerst is er het Bevrijdingspodium, tot stand gekomen in samenwerking met de GRAP. De Ambassadeur van de Vrijheid, Dio, sluit het Bevrijdingspodium af. Qeaux Qeaux Joans opent het podium met haar rauwe emotionele singer-songwriter blues/soul. Hoofdact is reggaeband BEEF, die na een pauze van drie jaar weer toeren door Nederland en zondag 5 mei exclusief naar Amsterdam komen voor een optreden. Verder op het Bevrijdingspodium: punk/hiphopband THE DON’T TOUCH TOUCH MY CROQUE_MONSIEURS (TDTMCM) die met Amsterdamse bravoure de titel Beste.Band.Ooit. heeft geclaimd.

De Nieuwe Anita presenteert een dag gebaseerd op "Witte Gei't?", een avond in De Nieuwe Anita met singer/songwriters, kleine bands en andere muzikale acts. Met Happy Demons, Drip Dry Man & His One Man Beat Revolver, awkward i, Me and Stupid, Suzanne Matijssen, Gover Meit, Uinko Eerenstein en Joanna Weston.

Het earth concept bestaat dertien jaar en heeft meer dan 150 feesten georganiseerd met vele internationale dj's. Op Het Vrije Westen is een samenwerking gezocht met Squz-agency, die op voor het Westergasterras zorgen voor housemuziek van onder anderen dj's Tom Ruijg, Simon Weiss, Olff en Bert de Rooij.

​

De Kompaszaal presenteert in samenwerking met Swingstreet en LindySpirit: Ball Populaire! Workshops lindyhop (voorloper van de rock 'n roll en steeds populairder onder jongeren) en dansdemonstraties zullen deze middag kleur geven. Dansers van The Cotton Club geven geheel in stijl demonstraties. De jaren ‘50 sfeer zoals deze ook in de Kompaszaal aanwezig is zal ook op zondag 5 mei ruimschoots aanwezig zijn.

​

De muziek komt van dj's Jack Ricosac, Grumpy Old Men en Le 'Dj' Lemette. De twintig koppige Biggles Big Band zal hier een spetterend live optreden verzorgen. Op het cateringplein zijn vele alternatieve keukens te vinden, waaronder de Pancake Crumble, de Soepbus, Keuken van het Ongewenst Dier, Friethoes en Woodpizza.

Het tweede muziekpodium op het grote festivalterrein wordt gehost door de Sena. Op het Sena Talent Stage wordt ruimte geboden aan Nederlands, aanstormend talent. Indierockband The Vagary won de Amsterdamse Popprijs 2012 met “verreweg de beste sound van de avond”, aldus de jury. Daarna is het de beurt aan a balladeer. De band heeft inmiddels het derde album uitgebracht: I Can’t Keep Track of Each Fallen Robin. a balladeer is al jaren een onderdeel van de Nederlandse popgeschiedenis met een Zilveren Harp en nominaties voor een Edison, 3FM Award en TMF Award op zak. Verder treden op: de jonge Amsterdamse singer-songwriter Lucas Hamming met zijn band en de Limburgse zangeres Madi.

Voor de kinderen zal er ook van alles te doen zijn zijn. Zo zal kinderdagverblijf SamSam voor de kleintjes vele verantwoorde, op creativiteit gerichte kinderopvang bieden aan kinderen van 0-4 jaar. Op zondag 5 mei kunnen de kinderen de volgende activiteiten vinden: Studio leefyoga (voor ouder en kind), muziek op schoot (voor ouder en kind) wat georganiseerd wordt door VMEcentrum, een circuspiste door Janneke van Amelsvoort en een theaterworkshop 'Ik ben lekker eigenwijs' door Rose Knuist.

​

De Kinderverhalentent, bekend van hun festival in augustus in het Westerpark, brengen prinsen, prinsessen, heksen en draken tot leven. Bekende en onbekende sprookjes worden verteld door betoverende vertellers. Naast luisteren naar verhalen krijgen kinderen de kans zelf verhalen te maken of zelfs mee te spelen als één van de zeven dwergen van Sneeuwwitje.

Heerlijke traktaties voor kinderen, alles biologisch. Met workshops popcorn poffen, een knalroze opblaaskasteeltje en kindersapjes. Rhea's Veda laat zien hoe je op een vrolijke en bewuste manier kunt snoepen en Suzy’s Rainbow Dreams schminkt kindergezichtjes in een handomdraai tot een prachtige kleurrijke vlinder, prinses, zebra, of zelfs Spider-Man.

Aangezien het de eerste zondag van de maand is, is de Sunday Market ook op volle kracht aanwezig in het Westerpark. Hun gevarieerde aanbod op het gebied van kunst, mode en ontwerp zorgt ervoor dat je uitgebreid kunt shoppen bij de vele kraampjes op Het Vrije Westen. Natuurlijk zal de traditionele informatiemarkt ook niet ontbreken en wordt de boodschap van 2013 'Vrijheid spreek je af' kracht bijgezet. Aanwezig zijn onder andere Peace Brigades, FNV-Bondgenoten, Amnesty International, Stichting VIA en oneMen.

De Yoga area wordt verzorgd door Natural Yoga, een collectief van yogadocenten, masseurs en creatieve professionals die zich inzetten voor een duurzame wereld met verschillende yoga clinics en massages in een Mongoolse ger. Hier is ook yogitea, Chai Tea en kinderpizza te vinden. De Aerial-Yoga met hun hangmatten is een fysieke uitdaging terwijl je zweeft in de lucht.

​

Peace Love 'n' Caravan is een initiatief van MasterPeace. Het idee is een vredeskaravaan te creëren die bestaat uit caravan met aangrenzende tuin. Het is een plekje waar je op het drukke festival even onderuit kan zakken, relaxen en kan genieten van akoestische optredens of een miniconcert van een van de artiesten. In Amsterdam zal de Egyptische band City, die speciaal voor MasterPeace overkomt uit Caïro, een optreden in de Peace Love ‘n’ Caravan verzorgen.