2015

Mede mogelijk gemaakt door

Bevrijdingsfestival Het Vrije Westen 2015

​

In 2015 wordt voor de vierde keer Bevrijdingsfestival Het Vrije Westen in het Westerpark in Amsterdam georganiseerd. Op 5 mei wordt de bevrijding en de vrijheid gevierd, maar ook stilgestaan bij vrijheid en onvrijheid in de rest van de wereld.

Dit jaar is het niet alleen 70 jaar geleden dat Nederland bevrijd werd, ook is het de 25e verjaardag van de Bevrijdingsfestivals in Nederland. Met een gevarieerd programma op verschillende podia wordt in het gehele Westerpark de vrijheid gevierd met het thema ‘Vrijheid geef je door’.

​

Naast het Bevrijdingspodium en de SENA talent stage met een propvol programma aan leuke en verrassende bands zijn er nog diverse andere podia te vinden in het park. De feestorganisatie earth verzorgt ism Rebellion een house area, Rusty Beat Club bemant het podium met vintage soul en andere grooves maar ook met Lindy Hop workshops en Wicked Jazz Sounds draait een lekker dansbare mix van jazz, hiphop en funk. 

​

Naast de vele Rijdende Keukens met een gevarieerd aanbod van culinaire hoogtepunten zal er ook een markt zijn met mode, sieraden en art works, met leuke activiteiten voor de kinderen zoals schmink, het bouwen van een vredesduif, de ‘Doe maar lekker mee band’ en lopen op water.

Ook in 2015 is het jaarthema 'Vrijheid geef je door’. Wederkerigheid in vrijheid gaat over elkaar de ruimte geven en die zelf ook krijgen. Op alle niveaus: tussen mensen, groepen mensen en soevereine staten. 

Europese landen maken deel uit van een gezamenlijke unie waarin deelnemers elkaar versterken door de zwakte van de ander te compenseren. 

​

Vrijheid manifesteert zich in de verhouding tot de ander. Zo is vrij zijn niet alleen een wettelijke toestand maar een product van mensen: de rechtsstaat is het kader, de invulling geven wij zelf. 

​

Op 5 mei vieren meer dan 1 miljoen mensen in Nederland Bevrijdingsdag op de verschillende Bevrijdingsfestivals.