PARK

Mede mogelijk gemaakt door

VRIJHEID EXPOsed - is een informatiezuil en serious game in één. Spelers (bezoekers) kunnen vijf puzzels oplossen en maken kans op een mooie prijs. Elke puzzel is gerelateerd aan een internetvrijheid-onderwerp. Elk van de vijf “panelen” bevat daarnaast achtergrondinformatie over het onderwerp. Slenterende bezoekers kunnen (flarden van) de informatie tot zich nemen zonder mee te hoeven spelen. Vrijwilligers delen spelboekjes uit en beantwoorden vragen.

OORLOG IN MIJN BUURT - Voor kinderen is er ook dit jaar weer het ontmoetingsprogramma Ouderen Vertellen.

Elk uur tussen 12:00 en 16:00 is er een oudere die graag zijn of haar verhaal over de oorlog met jullie deelt, in een ‘intieme setting’ in de Gashouder.

‘Hoe is het om als kind in de oorlog op te groeien?’ Of ‘Hoe was voor u de bevrijding?’ Deze en andere vragen mag je stellen aan de oudere tijdens de bijeenkomst. Dit jaar is er ook een mini-tentoonstelling met voorwerpen uit de oorlog: persoonsbewijzen, voedselbonnen, sigaretten, echt van alles heeft Matthijs de Die Le Clercq in de loop der jaren verzameld en ook hij vertelt je er graag over.

Facebook        Website

8 MILJOEN GESPREKKEN - De samenleving verhardt. We lijken steeds verder van elkaar af te staan. Extremen worden extremer, de nuance ontbreekt. Daarom roept acht miljoen gesprekken iedereen op tot een gesprek. Met iemand buiten jouw bekende kringetje. Met iemand die je niet iedere dag spreekt. Met een vreemde.

Omdat het de enige manier is om erachter te komen dat, hoe verschillend we ook denken, we meer overeenkomsten hebben dan we misschien dachten. Je kunt een mooi gesprek hebben in het reuzenrad tussen 11.00 en 15.00 uur.

Website            Filmpje

Facebook        Website

AMNESTY - werkt voor mensenrechten. Die waarborgen vrijheid, gelijkheid en rechtvaardigheid. Amnesty doet onderzoek, voert actie en steunt verdedigers van mensenrechten wereldwijd. Eerst mensen, dan grenzen. Het thema van dit jaar is het werk van mensenrechtenverdedigers, en hoe dat in veel landen steeds moeilijker wordt. 

De petitie is voor Arash Sadeghi. 

De Iraanse mensenrechtenverdediger Arash Sadeghi (30) kreeg een gevangenisstraf 

van 19 jaar opgelegd. Sadeghi deelde informatie over de mensenrechtensituatie in Iran met Amnesty en de Verenigde Naties. Hij werd onder meer veroordeeld omdat hij ‘leugens zou hebben verspreid’.

De activatie dit jaar

Dit jaar is er het Amnesty machthebbers tegen de mensenrechtenverdedigers tafelvoetbalspel! De mensenrechtenverdedigers zijn in hun nadeel.. minder spelers en ook de keeper van de machthebbers is breder..

POPUP BOOTH - is een unieke combinatie van een Foodtruck en Photobooth in een vintage Knaus caravan uit ‘69. 

Pop it your way door te kiezen uit ons zoete aanbod van wafels, poffertjes en ijsjes met bijzondere smaken en toppings. Of duik met jouw loved ones de Photobooth in voor een blijvende herinnering. Pop-Up Booth popt gegarandeerd een glimlach op ieders gezicht!

Facebook        Website

Facebook        Filmpje

BREAK THE SILENCE DISCO - Hulp aan mensen in nood. Daar staat het Rode Kruis voor. Met het grootste vrijwilligersnetwerk ter wereld zijn we overal aanwezig. Tijdens noodsituaties, bij rampen en conflicten. Ook in gebieden waar vrede niet vanzelfsprekend is.  We doen dit vanuit onze zeven grondbeginselen. Dat betekent voor ons dat ieder mens recht heeft op respect en waardigheid. Dat mensen in de grootste nood als eerste geholpen moeten worden. En dat hun geloof, nationaliteit, ras, afkomst of politieke mening niet ter zake doen. 

Ook dit jaar is het Rode Kruis aanwezig op de Bevrijdingsfestivals. Kom samen met je vrienden naar de Break the Silence Disco. Luister naar de bijzondere verhalen van Moe, Narcis, Sana en anderen. Voor deze jongeren is vrijheid niet vanzelfsprekend. Dans tussen de verhalen door op muziek uit landen als Syrië, Eritrea en Afghanistan.

Doe jij op 5 mei een dansje met ons?

Facebook        Website

DIER IN BLIK - is een nieuw project van dierenbeschermingsorganisatie Ongehoord. De bus tovert publieke ruimtes om tot een plek voor discussie. Ongehoord is Nederlands meest in het oog springende dierenbeschermingsorganisatie.

De knalroze bus van Ongehoord zal voorbijgangers uitnodigen voor een gratis 3D experience, compleet met audiotour, quiz en de real-life varkensstal. Wie de bus na vijf minuten weer uitstapt heeft een eerlijk beeld van varkens, wat er in hun hoofden omgaat en hoe ze behandeld worden in de Nederlandse vleesindustrie. Ook de misstanden in de biologische varkenshouderijen komen aan bod. Bij de uitgang staan vrijwilligers klaar om vragen te beantwoorden over de industrie en diervriendelijker eten. We delen gratis boekjes uit met veganistische recepten en tips.

Facebook        Website

WORLD’S BEST NEWS - Wanneer je het nieuws volgt, lijkt het alsof de wereld één groot tranendal is. Een kwart van de Nederlanders zegt dat ze soms of vaak het nieuws mijden omdat ze er somber van worden. Maar is dat wel nodig? Staat de wereld er werkelijk zo slecht voor als we denken? Hoe vormen de media ons wereldbeeld?

Tijdens het Bevrijdingsfestival op 5 mei verzorgt World’s Best News eens per uur een kort college over vooruitgang in de wereld. Daarnaast daagt World’s Best News bezoekers uit om hun wereldbeeld te testen via een korte quiz: hoe denk je dat het ervoor staat met het aantal oorlogen en oorlogsslachtoffers, levensverwachting, veiligheid en gezondheid van de mens? Klopt jouw beeld met de cijfers? Wat is de rol van de media? Hoe kun je goed geïnformeerd blijven zonder er somber van te worden? 

World’s Best News wil mensen inspireren met vooruitgang. Dat doen we niet voor niets. De wereld staat er op veel fronten beter voor dan een paar decennia geleden, maar er is bijna niemand die het ons vertelt. Door mensen te informeren over de vooruitgang hopen we hen te inspireren en betrokken te houden.

NACHT VAN DE VLUCHTELING - is dit jaar aanwezig op Bevrijdingsfestival Amsterdam Het Vrije Westen om samen met de bezoekers de vrijheid te vieren. Wereldwijd zijn 65,3 miljoen mensen op de vlucht voor oorlog, geweld en onderdrukking. Vrede en vrijheid is niet vanzelfsprekend, sinds de Tweede Wereldoorlog waren niet zoveel mensen op de vlucht.

In 2018 vindt de Nacht van de Vluchteling plaats in het weekend voorafgaand aan Wereld Vluchtelingendag (20 juni), in de nacht van zaterdag 16 op zondag 17 juni. Het startschot klinkt stipt middernacht op vier startlocaties; in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Nijmegen. De deelnemers lopen 40 kilometer en doen er gemiddeld 8 tot 9 uur over en finishen de volgende ochtend. Op zaterdag 16 juni is er in de vooravond ook een loop van 10 en 20 kilometer in Amsterdam.